Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ - 9/10/2011

Η παρουσίαση που αναμενόταν καιρό τώρα, επι τέλους έγινε πραγματικότητα. 
Η ΑΛΕΦ φιλοξένησε τους Μπόραθ και τις εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ σε μια πολύ ζεστή -απο κάθε άποψη- βραδιά γεμάτη φαντασία. Η όλη εκδήλωση έγινε στο πολύ όμορφο καφέ-μπαρ "Φαεινόν" στα Εξάρχεια, παρά τον μουντό καιρό και τα αστροπελέκια του. 

Την παρουσίαση ξεκίνησε η Αντωνία Κατσαβού, τακτικό μέλος της Λέσχης, προλογίζοντας τον συγγραφέα και το έργο. Ακολούθησε η εκδότρια κυρία Λένα Παντοπούλου με μια λιτή εισαγωγή, και ύστερα τα ηνία έλαβα εγώ. 

Μπορώ να ομολογήσω οτι με διακατείχε μια ένταση, καθώς ο χώρος είχε γεμίσει απο φίλους και μέλη της Λέσχης, αλλά και μερικούς καλούς φίλους, οι οποίοι δεν είχαν παραβρεθεί στην πρώτη παρουσίαση. Προχώρησα λοιπόν στο "παρασύνθημα". 
Ξεκίνησα με μια εισαγωγή στο έργο, και ύστερα άρχισα να παρουσιάζω το πρώτο βιβλίο. Να θυμίσω οτι το δεύτερο και τρίτο βιβλίο βρίσκονται σε διαδικασία εκτύπωσης, επομένως αρκέστηκα σε μια απλή αναφορά σε αυτά, και συνέχισα σχετικά με το πρώτο. 

Σε αντίθεση με την πρώτη παρουσίαση δεν προχώρησα σε μεγαλύτερη ανάλυση της υπόθεσης του πρώτου βιβλίου, αλλά πιο πολύ αναφέρθηκα στο γενικότερο σκεπτικό του έργου, δίνοντας έμφαση στο πρώτο βιβλίο. Ύστερα ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων -ίσως όχι τόσο ενδεικτικών όσο αυτών που διαβάστηκαν στην αντίστοιχη εναρκτήρια εκδήλωση στο Έναστρον, καθώς έκρινα σκόπιμο να μην προδώσω την πλοκή του. 
Ακολούθησαν κάποιες ερωτήσεις, τολμώ να πώ "ριψοκίνδυνες". Τα στελέχη της ΑΛΕΦ με εντυπωσίασαν καθώς οι ερωτήσεις τους ήταν τόσο πολύ εξειδικευμένες, ώστε έπρεπε να επιστρατεύσω όλη μου την ετοιμότητα. 
Τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τους δυο ήλιους και την περιστροφή των πλανητών του Συστήματος γύρω απο αυτούς, αν υπάρχει ή όχι παράδοξο στο "διηλιακό περιοδολόγιο" (σ.σ.: το ημερολόγιο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του Συστήματος), και ποιά η μηχανική λογική πίσω απο αυτό. Ακόμη τέθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν την σκέψη πίσω απο τον έντονο διαχωρισμό ανάμεσα στα χαρακτηριστικά των Φατριών. 
Μια παρ'ολίγον παρεξήγηση προθέσεων έληξε θετικά, όταν ένας φίλος της Λέσχης επεσήμανε ως αντιφατική την πρόθεσή μου να μετριάσω τη σημασιολογική βαρύτητα του Έργου χαρακτηρίζοντάς το ως ένα απλό μυθιστόρημα Ε.Φ., κι όχι σαν κάτι πιο πλούσιο και περιεκτικότερο που ταυτόχρονα τόνιζα ανελειπώς. Η πρόθεσή μου φυσικά ήταν -και είναι πάντα- να ξεκαθαρίσω οτι το Έργο δεν αποτελεί μια βαρυσήμαντη έμμεση δήλωση κάποιου μεγάλου πνευματιστή, αλλά ένα έργο κυρίως ψυχαγωγικό. 
Τη λήξη της παρουσίασης ακολούθησε μια ταινία μικρού μήκους Αμερικανικής παραγωγής (ας με συγχωρήσουν οι φίλοι της ΑΛΕΦ, δεν γνωρίζω τον δημιουργό του), με τίτλο "Blinky", η οποία άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. 
Για όσους ήταν εκεί θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, και για όσους δεν ήταν, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη νέα χρονιά πλέον, με την μεγάλη κεντρική παρουσίαση που θα γίνει με τίτλο "Μπόραθ, το Μυστικό Όπλο: Η Τριλογία", οπου θα σας περιμένουν πολλές και ωραίες εκπλήξεις!!

Να είστε όλοι καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου