Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ

Γειά σας, φίλες και φίλοι! 

Επι τέλους, η παρουσίαση ολόκληρου του έργου της Τριλογίας ήρθε, έγινε κι έφυγε, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις. Ο βιβλιοχώρος Έναστρον υποδέχθηκε ακόμη μια παρουσίαση των εκδόσεων ΟΣΕΛΟΤΟΣ, τούτη τη φορά με διαφορετικό τρόπο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. 

Τη βραδιά άνοιξε -όπως πάντα- η εκδότρια Λένα Παντοπούλου, με έναν... "μεστό" χαιρετισμό, ο οποίος διεκόπη λόγω αμηχανίας και εν μέσω πειραγμάτων. Η κα Παντοπούλου χαμογελώντας κατέβηκε γρήγορα, δηλώνοντας πως δεν είναι κατάλληληλη για ομιλίες, εισπράττοντας τα ανελέητα πειράγματα του συγγραφέα Θανάση Λιακόπουλου, ο οποίος διατηρεί μια ιδιαζόντως φιλοσαρκαστική σχέση με την εκδότρια. 

Στη συνέχεια, ο Λιακόπουλος ανέλαβε τα ηνία. Ξεκίνησε μια τόσο βαθιά ανάλυση του έργου, ώστε πραγματικά εντυπωσίασε. Τόσο οι λεπτομέρεια, όσο και η πεντακάθαρα ζυγιασμένη επιλογή των στοιχείων-κλειδιών ήταν μια αποκάλυψη, ακόμη και για τον ίδιο τον συγγραφέα. Στοχεύοντας ακριβώς στο ανθρωποκεντρικό και το πολιτιστικό στοιχείο του Έργου, ο Λιακόπουλος ανέπτυξε με περισσή μαεστρία τις σκέψεις του, αφήνοντας όλους με μια πολύ καλή εικόνα του σκεπτικού του έργου.

Ο συγγραφέας πήρε το λόγο για να αναλύσει το κομμάτι της τεχνολογικής και πολιτικής άποψης και δημιουργίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μια εκτενή αναφορά στην κεντρική λογική του Έργου, που δεν είναι άλλη απο την πάλη των δύο προαιώνιων στοιχείων της ζωής: του καλού και του κακού, του φόβου και της πίστης, του πολιτισμού και της βίας, και του αναπόφευκτου της αλληλεπίδρασης όλων αυτών μεταξύ τους.  

Το κλείσιμο της παρουσίασης ανέλαβε η ηθοποιός και συνεργάτης του συνγγραφέα Μαίρη Σαλλιάρη, η οποία επιστράτευσε τον Μιχάλη Καλαμένιο και την Κατερίνα Παπαμιχελάκη, μέλη της θεατρικής της ομάδας "ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ", για να αποδώσουν για πρώτη φορά ερμηνευμένα κάποια επιλεγμένα αποσπάσματα της τριλογίας, ένα απο κάθε βιβλίο. Η Κατερίνα και ο Μιχάλης έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, παρά το εξαιρετικά σύντομο της προετοιμασίας τους, ενώ η ίδια η Μαίρη συμμετείχε στο τρίτο και πιο "βαρύ" συναισθηματικά απόσπασμα, δίνοντας την τελική πινελιά. Τα παιδιά χειροκροτήθηκαν απο τους παρευρισκόμενους, οπότε η παρουσίαση έλαβε τέλος.

Μόνο μελανό σημείο (ναι, υπήρξε και αυτό...) ήταν η υπερανάλυση της ιστορίας των τριών βιβλίων, η οποία είτε λόγω ασυνεννοησίας, είτε λόγω παρανόησης, παραλίγο να αποβεί μοιραία για όσους ήδη είχαν αγοράσει το πρώτο βιβλίο της τριλογίας. Λυπηρή -αλλά απολύτως δικαιολογημένη- ήταν η αντίδραση μελών της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας, τα οποία και διαμαρτυρήθηκαν στο συγγραφέα για την άτυχη ιδέα της τόσο λεπτομερούς απόδοσης του συνόλου της ιστορίας, τη στιγμή που υπήρχαν άνθρωποι που είτε δεν είχαν αγοράσει κανένα βιβλίο, είτε, χειρότερα, είχαν ήδη το πρώτο και περίμεναν με αγωνία τη συνέχεια.

Ανεξάρτητα πάντως απο το αναπάντεχο του "ολισθήματος", η βραδιά ήταν ζεστή, ο κόσμος εμπνεύστηκε απο το έργο, δίνοντας με τον τρόπο του την ώθηση που χρειαζόμαστε για συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη έμπνευση.

Σας ευχαριστώ όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου